beleggen met weinig geld

Beleggen is al jaren een belangrijke manier om extra vermogen op te bouwen. Zeker nu de spaarrente ontzettend laag is, is het verstandig om te bouwen aan extra inkomstenbronnen zoals bijvoorbeeld beleggen. Een bekende reden waarom mensen toch niet starten met beleggen is dat ze niet veel geld hebben om mee te beginnen. Maar niets is minder waard. Je kan al beleggen met weinig geld.

Mijn persoonlijke tips om te beleggen met weinig geld

Hieronder vind je mijn persoonlijke tips waarmee je leert hoe je kan beleggen met weinig geld.

Heb je financiën op orde

Om te beginnen beleggen met weinig geld is het verstandig om eerst je persoonlijke financiën op orde te brengen. Hiermee bedoel ik: stel precies vast wat je vaste uitgaven en inkomsten zijn per maand en hoeveel geld je netto overhoudt per maand. Als je dit weet dan kan je voor jezelf bepalen met hoeveel geld je kan en wilt gaan beleggen. Op deze manier zou je dus al per maand kunnen beleggen met weinig geld.

Beleggen met geld dat je kan missen

Als je gaat beleggen is het verstandig om dit alleen te doen met geld dat je zou kunnen missen. Er zijn namelijk altijd risico’s verbonden aan beleggen. Stel dat je al het geld dat je hebt geïnvesteerd zou verliezen dan wil je dat de schade beperkt blijft. Daarom zeg ik altijd: ga alleen beleggen met geld dat je zou kunnen missen. Dus het zou vervelend zijn als je dit geld zou verliezen maar geen regelrechte ramp.

Elke maand beleggen

Zodra je jouw financiën op orde hebt en weet met welk geld je kan beleggen zonder dat dit voor jou persoonlijke financiële problemen veroorzaakt, is het tijd om te gaan beleggen. Een goede manier hoe je dit met weinig geld kan gaan doen is door maandelijks een bedrag te beleggen. Leg elke maand een klein bedrag apart waarmee je gaat beleggen. Hierdoor kan je met weinig geld elke maand een bedrag beleggen. Ook worden jouw aankopen verspreid waardoor de risico’s beperkt blijven. Je ziet namelijk zelf wat de koers is van jouw beleggingen en of het verstandig is om door te gaan met beleggen. Als je in een keer een groot bedrag zou gaan beleggen zijn de risico’s groter.

Spreid je beleggingen

Als je de risico’s wilt beperken en toch gaan beleggen met weinig geld dan is het goed om je beleggingen te verspreiden. Dus investeer niet je hele budget in een aandeel maar verspreid het over verschillende aandelen liefst in verschillende sectoren. Op deze manier beperk je de risico’s in geval van een crisis.

Kennis om te beleggen

Voordat je gaat beginnen met beleggen is het aan te raden om voldoende kennis op te doen. Hiermee bedoel ik: doe kennis op over de markt, sector en het bedrijf waar je in gaat investeren. Lees boeken en kijk video’s over beleggen. Daarnaast is het ook goed om in een gratis cursus van een ervaren investeerder te leren hoe je kunt gaan beleggen. Op deze manier weet je voldoende over de basis van beleggen en kan je met weinig geld op een verstandige manier gaan beleggen.

ETF’s en indexfondsen

Over het algemeen zijn ETF’s en indexfondsen relatief veilig om in te investeren. Deze volgen namelijk automatisch de beurs waardoor de kans op grote verliezen klein blijft. Je zult niet vaak in korte tijd hele grote winsten kunnen behalen maar om structureel op lange termijn te beleggen zonder te veel risico’s zijn ETF’s en indexfondsen een prima manier om te beleggen met weinig geld.

Begin op tijd met beleggen

Hoe eerder je begint met beleggen des te groter wordt de kans op vermogensopbouw. Je moet het zo zien: als jij bijvoorbeeld 100 euro per maand investeert om te gaan beleggen dan zal dit na een jaar al 1200 euro zijn. Hoe groter het bedrag is dat je belegt des te sneller zal jouw vermogensopbouw van beleggingen ook gaan. Als je elke maand een klein bedrag gaat beleggen zal dat na een jaar een groot bedrag zijn geworden. Op deze manier kan je beleggen met weinig geld en zullen jouw beleggingen exponentieel groeien. En dus geldt dan ook: hoe eerder je begint met beleggen des te beter.

Aanmelden bij een broker

Nu je weet welke zaken belangrijk zijn om te gaan beleggen met weinig geld, kan je je gaan aanmelden bij een broker. Het liefst wil je natuurlijk een broker met lage handelskosten en geen servicekosten. DEGIRO is een voorbeeld van een prima broker waarbij de kosten laag zijn. Let op: als je zelf wilt gaan beleggen dan vragen de meeste brokers ook wel of je voldoende kennis hebt. Zoals ik al eerder heb gezegd: begin alleen met beleggen als je goed bent voorbereid. Doe dus voldoende kennis op en onderzoek naar jouw beleggingen zodat je de risico’s beperkt.

Conclusie

Beleggen met weinig geld kan dus wel heel goed. Met slechts een klein bedrag per maand, kan je uiteindelijk een groot bedrag aan beleggingen opbouwen. Als je nog niet bent begonnen dan is het wellicht nu wel tijd om te gaan beleggen. Hoe eerder je begint des te beter. Zorg alleen wel dat je goed bent voorbereid en dat je jouw financiën op orde hebt zodat je alleen gaat beleggen met geld dat je ook zou kunnen missen. Bespaar eens op dat ene kopje koffie per dag en je zal zien dat je van datzelfde geld ook kan gaan beleggen.

GRATIS E-BOOK LEER SUCCESVOL BELEGGEN

Leer succesvol beleggen zonder veel risico te lopen of te veel tijd te investeren.

sebastiaanvdakker

Sebastiaan van den Akker

Al jaren houd ik mij bezig met het bouwen van assets. Assets zijn zaken waar jij tijd en indien nodig geld in investeert die jou uiteindelijk meer geld zullen opleveren. Door dit inzicht is mijn missie ontstaan om anderen te leren hoe je (eerder) een gelukkig (fortunate) & vrij (free) leven kan leiden door te investeren in de juiste assets.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FortunateFree.com

Fortunate & Free is opgericht door Sebastiaan van den Akker en is opgezet om jou te leren hoe je online geld kan verdienen, extra vermogen kan opbouwen, financieel onafhankelijk kan worden en hoe je met de juiste mindset een succesvol en vrij leven kunt krijgen.

Word Fan!

Luister Onze Podcast!

Email Contact

Wil jij liever contact opnemen per e-mail? Dat kan! Klik op de envelop om jouw vraag te stellen.

Schrijf je gratis in voor onze community! 

Ben je klaar om je financiële vrijheid te bereiken? Word gratis lid van onze community en ontmoet gelijkgestemde mensen met dezelfde dromen en doelen.