In 2020 hebben we gezien hoe de wereld in een klap kan veranderen. Opeens werkten we allemaal vanuit huis. Alles moest online. Het was een vreemd idee voor velen. Hoewel vreemd denk ik dat we alleen maar vaker online zullen gaan werken. Waarom? Mensen zien in dat het je veel tijd bespaart. Tijd die je anders kan besteden. Bijvoorbeeld om een eigen online bedrijf te starten. Want als je een online bedrijf hebt, kan je uiteindelijk vanuit iedere plaats in de wereld werken. Het enige dat je nodig hebt is je laptop. Is dat niet het ultieme vrijheidsgevoel?
Ik zie zoveel mensen starten met betaalde advertenties en het pitchen van hun product of dienst, zonder dat ze daadwerkelijk zichtbaarheid hebben gecreëerd op het internet. Dit is mijns inziens niet de juiste manier. Waarom niet? Tegenwoordig heeft iedereen internet om jou op te zoeken. Als je niet eerst bekendheid en een gedegen organische zichtbaarheid hebt opgebouwd dan zullen mensen jou niet gauw vertrouwen. Dit is dan ook niet de juiste manier om een online bedrijf te starten.
Maar hoe doe je dat dan wel, een online bedrijf starten?
Er zijn eigenlijk een aantal stappen die je het beste kunt nemen om een eigen online bedrijf te starten.
1. Bepaal jouw niche en businessmodel
Om te beginnen is het goed om na te denken over jouw idee voor je online bedrijf. Schrijf zo concreet mogelijk jouw idee op papier. Denk vervolgens na over het businessmodel. Op welke manier kan je uiteindelijk met jouw idee geld verdienen? Zodra je duidelijk hebt hoe je met jouw idee een online bedrijf kunt starten, is het tijd om te analyseren in welke niche jouw idee zich bevindt. Een niche is eigenlijk een sector, gedeelte van de markt. Zo kan je bijvoorbeeld in de gezondheidsniche zitten als jouw idee betrekking heeft op fitness of voedingssupplementen. Het is belangrijk om dit goed in kaart te brengen.
2. Doe Marktonderzoek
Omdat je jouw idee goed in kaart hebt gebracht is het tijd om een marktonderzoek te doen. Je gaat van tevoren analyseren of er voldoende vraag is naar jouw idee. Het is zonde om er uiteindelijk achter te komen dat er onvoldoende vraag is naar jouw product of diensten. Daarom raad ik je aan om dus eerst marktonderzoek uit te voeren. Je kan dit doen door bijvoorbeeld enquêtes te sturen of op social media jouw idee te pitchen. Als je wat geld hebt zou je met behulp van betaalde advertenties op Facebook en Google heel snel kunnen testen of er überhaupt vraag is naar jouw idee. Op deze manier kan je ook vragen stellen waar mensen behoefte aan hebben. Dit brengt je naar een idee en oplossing waar mensen echt wat aan hebben en waar je ze verder mee helpt.
3. Maak een autoriteitswebsite
Nu je jouw idee voor een online bedrijf duidelijk hebt, is het tijd om een website te bouwen. Dit is niet zomaar een website. Je wilt namelijk echt een autoriteitswebsite gaan bouwen. Dit vormt namelijk de fundering voor jouw online bedrijf. Je kan heel simpel en voordelig beginnen met WordPress. Er zijn voldoende gratis thema’s die je kan gebruiken om jouw website in elkaar te zetten. Maak dat je website er professioneel uit ziet. Als je meteen professioneel wilt beginnen dan kan je ook voor Phoenix kiezen. Dit is Nederlandse software en je kunt er heel eenvoudig prachtige websites mee maken. Daarnaast is een Phoenix website geoptimaliseerd om veel bezoekers naar jouw website te krijgen. Deze website builder is namelijk echt gericht op een mooie en goed werkende website.
4. Zorg voor organische bezoekers
Je website staat en ziet er goed uit. Dan is het nu tijd om ervoor te zorgen dat je meer bezoekers krijgt. Dit kan je doen door te zorgen voor zoekmachine optimalisatie (SEO). Een goede manier om dit te waarborgen is door een blog te starten over het onderwerp van je idee en jouw niche. Op deze manier zal Google jouw website herkennen als autoriteit en expert in een bepaalde niche. Schrijf elke week minstens een artikel waarin een zoekwoord voor komt waar veel mensen naar op zoek zijn binnen jouw niche. Je kunt deze zoekwoorden gratis vinden door bijvoorbeeld in Google te zoeken naar een of meerdere woorden. Vervolgens zie je helemaal onderaan in het blauw gerelateerde zoekwoorden. Dit zijn zoekwoorden waar veel andere mensen naar zoeken. Om nog beter inzicht te krijgen kan je ook gebruik maken van een SEO-tool zoals KWfinder. Met deze tool kan je tevens ook jouw concurrentie analyseren en op die manier de juiste zoekwoorden gebruiken.
5. E-mail Marketing
Inmiddels komen er elke dag meerdere bezoekers naar jouw website. Je wilt natuurlijk het liefst dat elke bezoeker ook een klant wordt. Helaas kan je hier niet 100% voor zorgen. Maar je kan de kans dat een bezoeker een klant wordt wel vergroten. Een goede manier om dit te doen, is door te zorgen voor e-mail marketing. Het gaat er hierbij om dat je een e-mail lijst gaat opbouwen. Plaats op je website een pop-up of opt-in formulier waar de bezoeker zijn of haar e-mailadres kan invullen om zo tips te ontvangen of bijvoorbeeld een gratis e-book. Als je een WordPress website hebt dan kan je dit met plugins regelen alleen werken veel van deze plugins niet altijd goed. Daarom kan je beter voor een speciale e-mail marketingtool kiezen zoals Enormail. Je kan dan eenvoudig jouw Enormail account koppelen aan je WordPress of Phoenix website om zo een contactenlijst met e-mailadressen op te bouwen. Zodra je een lijst hebt, kan je zorgen voor een nieuwsbrief of e-mailcampagne waarbij het contact verschillende e-mails van jou ontvangt met zoveel mogelijk waarde. Dit gaat allemaal geautomatiseerd waardoor je weinig omkijken hebt en wel veel meer conversies krijgt.
6. Youtube Kanaal
Zorg er in de tussentijd ook voor dat je meer zichtbaarheid creëert op Youtube. Naast Google is Youtube namelijk de grootste zoekmachine waar veel mensen op zoek gaan naar nieuwe informatie. Als je elke week een nieuwe video maakt dan zal jouw kanaal door steeds meer mensen gevonden worden. Dit zorgt voor goede zichtbaarheid en vertrouwen.
7. Zichtbaarheid Social Media
Maak dat je op Social Media voldoende zichtbaarheid hebt. Start een Instagram en Facebook-account voor jouw business en start met het plaatsen van relevante berichten die veel waarde geven. Ga niet overal jouw website link zomaar plaatsen. Dit werkt averechts. In plaats daarvan dien je zoveel mogelijk waarde te geven. Zorg voor een goede profiel- en achtergrond foto. Meld je aan bij Facebookgroepen waar je denkt jouw doelgroep te vinden. Begin met het reageren op vragen van anderen en help de mensen verder zonder je link te delen. Uiteindelijk zullen ze naar jouw Facebook profiel gaan en daar zien ze dan in jouw bio vanzelf jouw website link. Uit nieuwsgierigheid zullen ze erop klikken en kennismaken met jouw business.
8. Pitch jouw producten of diensten aan je doelgroep
Nu dat je meer zichtbaarheid hebt gecreëerd kan je jouw product of dienst gaan pitchen aan jouw volgers en doelgroep. Je kan hierbij tevens gebruik maken van betaalde advertenties op Facebook of Google. Omdat je inmiddels een echte autoriteit website en online bedrijf hebt opgebouwd, zullen mensen je eerder vertrouwen en is de kans dus groter dat ze met jouw aanbod in zee zullen gaan. Let erop dat je je alleen richt op waarde geven en anderen helpen. Geld verdienen is geen doel op zich. Het is een manier waarmee jouw waarde en hulp wordt gewaardeerd. Meer niet. Focus dus op het leveren van waarde en hulp.
9. Bouw stap-voor-stap & iteratief
Een goede manier om je online business verder uit te bouwen is om stap-voor-stap volgens de Lean Startup cyclus elke keer een nieuwe bouwsteen neer te zetten. Zie hieronder deze cyclus. Het komt er hierbij op neer dat je telkens slechts een klein stukje gaat bouwen. Vervolgens test je het nieuwgebouwde en meet je de resultaten. Dit kan bijvoorbeeld aantal conversies zijn of reacties op jouw producten/diensten. Aan de hand daarvan ga je verder. Als het nodig is verander je het gebouwde of als het goed blijkt te zijn, bouw je het verder uit. Telkens wil je op basis van resultaten en meetwaardes verder bouwen.
Zoals je hebt kunnen lezen is het starten van een online bedrijf tijdrovend. Er bestaat niet zoiets als “snel rijk worden”. Wat voor type bedrijf je ook begint, het kost altijd tijd. Denk dan ook vooral lange termijn en probeer niet te veel na te denken over de korte termijn. Rome was ook niet in 1 dag gebouwd. Geef het tijd om te groeien.
Geen reacties