Je wilt gaan beleggen om extra vermogen op te bouwen. Dus heb je de beurs bekeken en gevonden waar je in wilt investeren. Dan is de volgende vraag al gauw: wat is een goed moment om in te stappen? Je ziet de waarde namelijk constant schommelen en vraagt je af wanneer je moet beginnen met beleggen.
De koers schommelt
Hoe je het ook went of keert: de koers zal nooit in een rechte lijn gaan. Dit heeft uiteindelijk te maken met verschillende factoren waar je zelf weinig invloed op hebt. Door deze schommeling ontstaat dan de vraag: wanneer is nou echt een goed moment om in te stappen?
Er is nooit een perfect moment
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is nooit een perfect moment om in te stappen. Veel mensen praten vaak naderhand over het juiste instapmoment. Ik zeg dan altijd: ja maar dit had je niet van tevoren geweten. Natuurlijk kan je er wel wat aan doen om de kans op ongewenste verrassingen te beperken. Hieronder zal ik een aantal punten benoemen
Doe onderzoek waar je in wilt beleggen
Ga niet zomaar ergens in beleggen omdat je vrienden of kennissen erover hebt horen spreken. Doe altijd onderzoek waar je in wilt beleggen. En dan bedoel ik met name: wat is het bedrijf waar je in wilt investeren? Hoe gaat het met dit bedrijf? Wat is hun visie en wat zijn hun toekomstplannen? Dit zijn vragen waar je rekening mee moet houden als je wilt gaan beleggen. Jij investeert namelijk omdat je gelooft in de groei van dit bedrijf. Als je alleen maar start met beleggen omdat je geld wilt verdienen, dan is je insteek niet juist.
Volg het bedrijf & de economie
De economie heeft ook invloed op de koers van jouw belegging. Daarom is het belangrijk om het nieuws in de gaten te blijven houden over de sector waar jij in gaat beleggen. Mocht dit bijvoorbeeld Apple zijn dan is het aan te raden om zoveel mogelijk het nieuws van de technische sector en Apple elke dag te blijven volgen. Op deze manier beperk je de kans op verkeerde beslissingen. Als je bijvoorbeeld vandaag leest dat een bepaalde deal tussen twee bedrijven niet doorgaat dan kan je wel verwachten dat dit invloed heeft op jouw belegging in een van deze bedrijven.
Instappen bij een daling?
Veel mensen raken al gauw in paniek als ze de koers van hun belegging zien dalen. Waar gaat het naartoe? Omdat ze bang zijn om hun geld te verliezen verkopen ze dan hun beleggingen. Vaak is dit onterecht. Waarom? Zoals hierboven al gezegd: de koers schommelt altijd. Er zullen altijd ups en downs zijn. Dus een kleine daling hoeft niet het einde van een bedrijf te betekenen. In plaats daarvan kan je beter onderzoeken waar de daling vandaan komt en of het echt noodzakelijk is om je beleggingen te verkopen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je uitstapt bij een kleine daling waarna de koerst vervolgens weer omhoogschiet en je de boot hebt gemist.
In plaats daarvan kan je ook denken: als de koers daalt, waardoor komt dit en is het wellicht juist interessant om bij te kopen? Nu zeg ik niet dat je altijd bij een daling moet bijkopen. Wat ik er wel mee wil zeggen is: een daling hoeft niet het einde te betekenen. Na een daling kan ook zomaar weer een stijging volgen. Wellicht is het dan dus handig om juist in te stappen bij een daling. Dit hangt wel van verschillende factoren af en het is daarom sterk aan te raden om vooraf voldoende onderzoek te doen.
Neem actie en begin gewoon
Ken je dat? Je blijft twijfelen omdat je er nog niet helemaal 100% zeker van bent. Dit hebben we allemaal weleens. Alleen uiteindelijk blijft een ding zeker: als je helemaal niets doet dan verandert er ook niets. Er is nooit 100% zekerheid voor het juiste moment om in te stappen. Uiteindelijk gaat het erom dat je actie neemt en gewoon begint met beleggen. Dan pas zal je de ervaring meemaken. Fouten maken is hierin ook niet verkeerd. Van fouten kan je leren en alleen zo word je beter. Ga aan de slag, geniet van het avontuur en leer van je ervaringen.
Beleg alleen geld dat je kan missen
Bij beleggen zijn altijd risico’s. Je kan namelijk nooit met 100% zekerheid de koers voorspellen. Daarom is het belangrijk om alleen met geld te beleggen dat je kan missen. Stel dat je al het geld van je beleggingen verliest dan is het vervelend maar geen ramp. Zo moet je erin staan.
Daarnaast kan je bijvoorbeeld kiezen om je beleggingen te verspreiden. Dus door bijvoorbeeld in verschillende bedrijven/sectoren te investeren. Stel dat het met het ene bedrijf niet goed gaat dan kan het andere bedrijf nog wel goed gaan en valt het verlies weer mee.
Elke maand inleggen of alles in een keer? Dit hangt vooral af van jouw persoonlijke financiële situatie. Ik kan je hier niet per se een advies over geven. Gebruik je gezonde verstand en zorg dat je jouw normale leven nog gewoon kan blijven volgen en alle kosten altijd gedekt hebt.
Hulp nodig bij beleggen?
Natuurlijk wil je wel goed voorbereid aan de slag gaan voordat je gaat beleggen. Er is niets zo verkeerd dan zomaar zonder kennis te gaan beginnen. Deze kennis kan je opdoen uit boeken, video’s, trainingen etc. Zorg dat je goed voorbereid bent om op het goede moment in te stappen. Een bekende training die je op weg kan helpen om te beginnen met beleggen is die van Harm van Wijk. Hij is bekend van de tv en heeft veel ervaring met beleggen. Hij wil anderen nu ook helpen om op een laagdrempelige en eenvoudige manier te kunnen beginnen met beleggen. Met zijn techniek hoef je je geen zorgen meer te maken over het moment om in te stappen.
Leer Te Beleggen Als Een Professional!
Exclusieve Gratis Online Training Van Harm van Wijk
> Hoe je rendement maakt met eenvoudige software zelfs als je nog geen kennis of ervaring hebt…
> Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week…
> Hoe kan je met € 250 beleggen een mooi rendement behalen?
Geen reacties