beleggen om eerder te kunnen stoppen met werken

Je hebt een prima baan en misschien ook al een huis en kinderen. Je bent gelukkig. Toch merk je dat als je eerder wilt stoppen met werken dat je toch nog wat extra vermogen moet opbouwen. Aangezien de banken momenteel geen spaarrente geven, valt alleen sparen als optie al af. Wat zou je dan wel kunnen doen om ervoor te zorgen dat je eerder kunt stoppen met werken? Nou…een goede manier om extra vermogen op te bouwen is simpelweg door te gaan beleggen. Nu hoor ik je al denken: maar is beleggen niet heel erg risicovol en ingewikkeld? Een ding is in ieder geval zeker: helemaal niets doen, gaat je niet verder helpen. Mijns inziens is beleggen heel erg geschikt als je meer vermogen wilt opbouwen en eerder wilt stoppen met werken. Daarnaast is het ook nog eens passief wat betekent dat je (bijna) niets hoeft te doen om er geld mee te verdienen.

Wat is beleggen?

Beleggen kan eigenlijk gezien worden als het proces waarbij jij geld apart legt en investeert in bijvoorbeeld een gedeelte van een bedrijf. Je hebt vertrouwen in de groei van een bedrijf en wilt daarom eigenlijk meegenieten van de groei zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. Als voorbeeld neem ik graag aandelen aangezien dit voor de meeste mensen voldoende is om te beginnen. Als je een aandeel koopt in een bedrijf dan betekent dit dat jij letterlijk een bepaald percentage van het bedrijf bezit. Ook al is het misschien heel erg klein, als dank voor jouw vertrouwen en investering zal je dan ook met jouw aandeel extra geld kunnen verdienen wanneer het bedrijf groeit en meer waard wordt.  

Welke manieren van beleggen zijn er?

Er zijn verschillende manieren hoe je kunt beleggen. Zelf houd ik het graag simpel en kies ik eigenlijk altijd voor 2 verschillende manieren van aanpak om te beleggen. Beide manieren verschillen sterk en dien je op een andere manier mee om te gaan.

Korte termijn beleggen

Als je kiest om voor de korte termijn te gaan beleggen dan kies je voor een aanpak waarmee je actief bezig zult gaan moeten zijn met beleggen. Je moet bij deze manier van beleggen goed de beurs in de gaten te houden en actief kunnen handelen als je het vermoeden hebt dat de waarde van jouw aandeel zal gaan verminderen. In dit geval ga je er dus vanuit dat de belegging slechts van korte duur is om even in een korte periode geld te verdienen met de groei van het aandeel.  

Lange termijn beleggen

Bij lange termijn beleggen, ben je eigenlijk meer aan het investeren. Je gaat er hierbij vanuit dat het aandeel alleen maar zal groeien en je weinig risico loopt dat de waarde van jouw aandeel op lange termijn daalt. Je visie bij lange termijn beleggen past mijns inziens dan ook het beste als je gewoon op een stabiele manier extra vermogen wilt opbouwen om zo eerder te kunnen stoppen met werken.

Investeren of daytraden?

Een veelgehoorde term is daytraden. Bij daytraden ben je echt dagelijks fulltime bezig met beleggen. Het doel is om dagelijks aandelen te kopen en verkopen om zo uit het verschil de winst te behalen. Een mooie manier om geld te verdienen is het zeker! Alleen als je wilt gaan beleggen naast je huidige werk, thuissituatie en gewone leven, dan raad ik daytraden niet aan. Het is namelijk een bezigheid waar je elke dag heel erg actief mee bezig dient te zijn. Daarnaast kan het uitdagend zijn om het te leren. Dit alles kost tijd.

Bij investeren kies je eigenlijk voor de lange termijn. De naam zegt het al: je investeert een gedeelte van jouw geld zodat je langzamerhand meer vermogen opbouwt en eerder kan stoppen met werken. Verwacht niet van de ene op de andere dag resultaten. Investeren is een langzaam proces dat tijd nodig heeft.

Hoe zorgt beleggen ervoor dat je eerder kunt stoppen met werken?

Zoals je nu wel hebt gelezen is beleggen een manier om extra vermogen op te bouwen en zo eerder te kunnen stoppen met werken. Hierbij gaat het om het lange termijn beleggen en echt investeren. Maar hoe werkt dit nou precies?

Eigenlijk moet je het zo zien: ieder bedrijf heeft wel de intentie om te groeien. In onze huidige economie is groei een teken van welvaart en succes. Alles wat groeit, wordt groter, rijker en meer waard. Als je dit onthoudt dan kan je begrijpen dat je door te investeren en beleggen in aandelen uiteindelijk meer vermogen opbouwt. Stel dat je namelijk in 2021 bent begonnen met beleggen in aandelen van een bekend bedrijf waar je vertrouwen in hebt wat betreft de groei. Dan geldt over het algemeen dat dit op de lange termijn meer waard wordt als je het groei-principe zoals hiervoor uitgelegd, hanteert. Natuurlijk hangt het wel af waar je in gaat beleggen. Daarom is voldoende kennis en onderzoek naar het bedrijf wel noodzakelijk.

Als je dus elke maand bijvoorbeeld een vast bedrag apart legt om te investeren in aandelen van een of meerdere bedrijven dan kan je op deze manier extra vermogen opbouwen om eerder te kunnen stoppen met werken.

Over het algemeen hanteer ik altijd de regel: investeer alleen het geld dat je kunt verliezen. Op deze manier lig je nooit wakker met nachtmerries over de risico’s en beleg je op een verstandige manier.

Hoe begin je met beleggen?

Oké, dat beleggen een manier is om eerder te kunnen stoppen met werken, is wel duidelijk. Maar hoe begin je nou precies? Is het niet lastig?

Eigenlijk hoeft beleggen helemaal niet lastig te zijn. Je kan vrij eenvoudig een account aanmaken bij bijvoorbeeld DEGIRO en beginnen met beleggen. Alleen wil je natuurlijk eerst wel voldoende kennis hebben van zaken. Daarom raad ik je heel erg aan om zelf onderzoek te doen naar hoe je kunt beleggen. Lees boeken over beleggen, bekijk Youtube video’s, volg een gratis cursus over beleggen van een professionele belegger.

Is beleggen niet risicovol?

Of beleggen risicovol is, hangt heel erg af van hoe jij het toepast. Tuurlijk is er altijd een risico aanwezig. Alleen door van tevoren goed te kijken waar je in investeert en belegt en door de koers van jouw aandeel goed te blijven volgen verklein je de risico’s wel. Daarnaast kun je de risico’s van beleggen ook beperken door alleen maar geld te investeren dat je kunt missen. Stel dat jouw aandeel dan toevallig sterk daalt en je je geld zou verliezen dan is het nog steeds geen ramp.

Zie het zo: beleggen kan risicovol zijn maar helemaal niets doen, levert je ook niets extra’s op.

Waarom de meeste mensen niet durven te beleggen

De meeste mensen zijn bang om hun geld te verliezen en denken alleen maar aan sparen en pensioen. In mijn ogen is dit veel risicovoller dan juist te bouwen aan assets die je uiteindelijk meer geld zullen opleveren. Je kan namelijk zomaar je baan verliezen (zoals je in tijden van Corona wel hebt gezien) en hierdoor jouw gehele inkomstenbron missen. Als je daarentegen jouw inkomend spreidt dan zorg je voor meer zekerheid.

Leer Te Beleggen Als Een Professional!

Exclusieve Gratis Online Training Van Harm van Wijk

> Hoe je rendement maakt met eenvoudige software zelfs als je nog geen kennis of ervaring hebt…

> Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week…

​> Hoe kan je met € 250 beleggen een mooi rendement behalen?

sebastiaanvdakker

Sebastiaan van den Akker

Al jaren houd ik mij bezig met het bouwen van assets. Assets zijn zaken waar jij tijd en indien nodig geld in investeert die jou uiteindelijk meer geld zullen opleveren. Door dit inzicht is mijn missie ontstaan om anderen te leren hoe je (eerder) een gelukkig (fortunate) & vrij (free) leven kan leiden door te investeren in de juiste assets.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FortunateFree.com

Fortunate & Free is opgericht door Sebastiaan van den Akker en is opgezet om jou te leren hoe je online geld kan verdienen, extra vermogen kan opbouwen, financieel onafhankelijk kan worden en hoe je met de juiste mindset een succesvol en vrij leven kunt krijgen.

Word Fan!

Luister Onze Podcast!

Email Contact

Wil jij liever contact opnemen per e-mail? Dat kan! Klik op de envelop om jouw vraag te stellen.

Schrijf je gratis in voor onze community! 

Ben je klaar om je financiële vrijheid te bereiken? Word gratis lid van onze community en ontmoet gelijkgestemde mensen met dezelfde dromen en doelen.