Beleggen in goud

De laatste tijd hoor ik steeds vaker mensen praten over hoe ze kunnen beleggen in goud. Het is immers al jaren een bekend edelmetaal en de waarde ervan is al duizenden jaren bekend. Tegenwoordig wordt goud zelfs gebruikt in mobiele telefoons.

Inmiddels kun je al op verschillende manieren in goud beleggen. Zo kan je ervoor kiezen om echt fysiek goud te kopen en dit als jouw spaarrekening te zien.

Wat is beleggen in Goud?

Beleggen in goud kan op verschillende manieren:

ETF

Ten eerste kun je dit doen in de vorm van een ETF (exchange-traded fund). Een ETF is een passief beheerd beleggingsfonds dat op de beurs verhandeld wordt. Het doel van een ETF is het zo nauwkeurig mogelijk volgen van een onderliggende beursindex. Met een ETF in goud volg je dus de goudprijs zoals die is.

Turbo

Een andere manier om te beleggen in goud is door middel van een turbo. Hierbij volg je met een lage of hoge goudprijs de hefboom en anticipeer je op verwachte bewegingen.

Fysiek Goud

Daarnaast kun je ook in fysiek goud beleggen. Hierbij koop je dus daadwerkelijk een goudmunt of goudstaaf en bewaar je deze in een kluis. Let hierbij wel heel goed op waar je het goud koopt. Er zijn namelijk echt veel oplichters bezig om zogenaamd echt goud te verkopen. Voor je het weet heb je zo een neppe goudmunt in je bezig.

Wat kies je?

Fysiek goud

De meest voor de hand liggende manier om te beleggen in goud is het aankopen van fysiek goud. Dit kunnen gouden munten of goudstaven zijn. De waarde van jouw goud hangt af van de goudprijs. Over het algemeen valt te zeggen dat de vraag naar goud in economische goede tijden over het algemeen lager is dan in tijden van crises. Let erop dat de waarde dus flink kan fluctueren.

Voordeel: goud zal nooit zijn waarde helemaal verliezen en gaat nooit failliet.

Nadeel: goud waarde fluctueert op basis van de economie en is dus niet altijd veilig en waardevast. Daarnaast moet het goud veilig worden opgeslagen waar dus ook weer kosten aan verbonden zijn.

ETF’s

Als je kiest voor het beleggen in goud middels een ETF dan koop je dus niet echt fysiek goud maar eerder een derivaat waarvan de waarde bepaald wordt door de waarde van goud. Deze ETF volgt dus de goudprijs.

Voordeel: relatief eenvoudig en dus geschikt voor een beginnende belegger.

Nadeel: kost geld om in te handelen.

Hefboomproduct

Je kunt er ook voor kiezen door te beleggen in goud middels een hefboomproduct met een onderliggende waarde zoals via turbo’s of opties. Persoonlijk raad ik je aan om alleen met turbo’s te beleggen als je al veel ervaring hebt met beleggen en dus op de hoogte bent van de werking van deze producten en de risico’s.

Voordeel: kan in korte tijd veel geld opleveren

Nadeel: net als dat het veel geld kan opleveren, kan je ook in korte tijd veel geld weer verliezen.

Wanneer een goede tijd om te kopen?

Over het algemeen is de beste tijd om een investering te doen wanneer de prijs laag is. Dit geldt dus ook voor goud. Je kunt het beste kopen wanneer de prijs laag is. Veel mensen weten dit niet en kopen juist aandelen of investeren juist wanneer er veel over gesproken wordt en de prijs dus hoog is. Vervolgens zien ze de prijs dalen, raken ze in paniek en verkopen ze het wanneer de prijs lager is. Hierdoor verlies je alleen maar geld.

Daarom geldt over het algemeen: koop wanneer de prijs laag is.

Daarnaast is de vraag naar goud over het algemeen lager in tijden van economische goede tijden waardoor de prijs over het algemeen vaak lager is. Dat zou dan een goede tijd kunnen zijn om te kopen.

Houd er wel rekening mee dat de goudprijs negatief gecorreleerd is aan de dollar. Als de dollar sterker wordt dan zal het goud in euro’s minder waard worden. Andersom geldt dus ook: als de dollar daalt dan zal het goud waarschijnlijk meer waard worden.

Voordat je begint met beleggen

Begin alsjeblieft niet zomaar als een kip zonder kop met beleggen in goud. Net als met elke vorm van beleggen kleven er wel degelijk risico’s aan. Daarom raad ik je aan om eerst voldoende kennis en ervaring op te doen met beleggen.

Een goede cursus die je kan helpen om de juiste kennis en ervaring op te doen is de Trading Navigator. Hierbij leer je te denken als belegger en leer je echt de kneepjes van het vak.

Disclaimer: De informatie in deze uiting is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatieve context.


Gratis Online Training van Harm van Wijk

beleggen
  • Hoe je rendement maakt met eenvoudige software zelfs als je nog geen kennis of ervaring hebt…
  • Hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten per week…
  • Hoe kan je met € 250 beleggen en een mooi rendement behalen?
  • 100% Gratis Training

sebastiaanvdakker

Sebastiaan van den Akker

Al jaren houd ik mij bezig met het bouwen van assets. Assets zijn zaken waar jij tijd en indien nodig geld in investeert die jou uiteindelijk meer geld zullen opleveren. Door dit inzicht is mijn missie ontstaan om anderen te leren hoe je (eerder) een gelukkig (fortunate) & vrij (free) leven kan leiden door te investeren in de juiste assets.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FortunateFree.com

Fortunate & Free is opgericht door Sebastiaan van den Akker en is opgezet om jou te leren hoe je online geld kan verdienen, extra vermogen kan opbouwen, financieel onafhankelijk kan worden en hoe je met de juiste mindset een succesvol en vrij leven kunt krijgen.

Word Fan!

Luister Onze Podcast!

Email Contact

Wil jij liever contact opnemen per e-mail? Dat kan! Klik op de envelop om jouw vraag te stellen.

Schrijf je gratis in voor onze community! 

Ben je klaar om je financiële vrijheid te bereiken? Word gratis lid van onze community en ontmoet gelijkgestemde mensen met dezelfde dromen en doelen.