online cursus

Als je dit leest dan is de kans groot dat je van plan bent om een online cursus te maken. Zoals hier al besproken is het maken van een online cursus een van de beste manieren om online geld te verdienen. Je kunt jouw kennis delen met andere mensen en hier geld mee verdienen. Hoe geweldig is dat?

Alleen kennis delen is niet voldoende. Je zult ook een goede tools set moeten hebben om een werkende cursus te kunnen maken.

Er zijn tegenwoordig tal van manieren en platforms waar je jouw eigen cursus kunt maken. Daarom heb ik voor jou hieronder de beste manieren opgesomd.

Hoe herken je een goed Platform?

Eigenlijk zijn er twee verschillende manieren om een goede online cursus te maken. Zo kun je ten eerste kiezen voor een marktplaats waar je jouw cursus op kunt zetten. Je kunt er echter ook voor kiezen om gebruik te maken van software voor het maken van jouw cursus.

Marktplaats

Als je kiest voor een marktplaats dan betekent dit dat jouw cursus deel uitmaakt van een platform. Op de meeste marktplaatsen kun je gratis jouw eigen cursus maken en publiceren. Houd er rekening mee dat de Marktplaats een deel van de verkoopprijs ontvangt. Het grote voordeel van een marktplaats is het bestaande klantenbestand die ze al hebben. Dit scheelt je weer tijd om zelf jouw klanten te verzamelen.

Software

Software voor het maken van een cursus biedt je daarentegen veel meer aanpassingsmogelijkheden. Zo kun je vaak je eigen landingspagina’s maken met jouw eigen logo, kiezen uit verschillende indelingen bij het samenstellen van je cursus en de nodige tools krijgen om jouw cursus op de markt te brengen. Je moet vaak wel een vast bedrag per maand betalen om gebruik te kunnen maken van de software maar daar tegenover staan dan ook veel meer mogelijkheden die het te bieden heeft ten opzichte van een gratis marktplaats.

Eigenlijk is er niet een beste manier te benoemen voor het maken van je online cursus. Het hangt geheel van jouw doelen en behoeftes af. Wil je zoveel mogelijk mensen bereiken maar gaat het je niet zozeer om veel inkomsten? Dan kan een marktplaats een goede optie zijn. Wil je daarentegen liever een cursus maken waarbij je zelf meer grip houdt op de marketing en creatie van je cursus? Dan kun je beter speciale software gebruiken.

Criteria’s

Hoewel ieder platform zijn eigen voor- en nadelen heeft, zijn er wel bepaalde criteria te benoemen die nodig zijn voor het maken van een goede online cursus:

  • De marktplaats of software dient het mogelijk te maken om video, audio, pdf’s en afbeeldingen toe te voegen in en voor jouw cursus
  • De marktplaats of software biedt verschillende niveaus om life contact te hebben met jouw cursisten
  • De software geeft je de mogelijkheid om het publiceren van jouw cursus te kunnen schedulen. Bijvoorbeeld door elke week een module automatisch live te zetten voor jouw cursisten.
  • De software heeft een veilige webhosting inbegrepen waarbij het aanpassen van de domeinnaam mogelijk is.
  • De software heeft de basis elementen beschikbaar voor marketing en betalingssystemen.

Beste Online Cursus Marktplaats

Udemy

Als je net begint dan is Udemy wellicht een goede optie om mee te starten. Udemy biedt een marktplaats aan waar je heel eenvoudig en gratis je eigen cursus kunt maken. Het voordeel van Udemy is dat er inmiddels al miljoenen cursisten zijn die op zoek zijn naar een online cursus.

Om zelf een betaalde cursus op Udemy te maken moet je je eerst aanmelden om premium instructeur te worden. Zodra dit is goedgekeurd dan zie je een aantal eenvoudige stappen die je helpen bij het maken van je eerste cursus.

Het verkopen van een betaalde cursus is gratis. Wel rekent Udemy een percentage die van de verkoopprijs naar hun zal gaan.

Beste Software voor het maken van online cursussen

Teachable

Teachable helpt je bij het maken van je cursus om een online netwerk te laten groeien. Om te beginnen beginnen biedt de software verschillende opties om de layout van je cursus aan te passen. Je kunt zo een cursus maken die jouw merk uitstraalt. Tevens kun je verkooppagina’s maken om je cursus te lanceren.

Daarnaast kun je verschillende prijzen aanbieden voor jouw cursus. Zo kun je kiezen voor bundels of een eenmalige vergoeding. Ook kun je kiezen voor een abonnement. Door gebruik te maken van kortingscoupons kun je jouw cursus sneller verkopen. Daarnaast is het mogelijk om affiliate marketing toe te voegen waardoor affiliates jouw cursus zullen promoten. Dit scheelt jou weer in de marketing.

Met de email-marketing van Teachable kun je cursisten berichten sturen wanneer ze zich inschrijven voor jouw cursus; een kortingsbon inwisselen of een cursus afronden.

Je betaalt voor de software van Teachable vanaf 29$ per maand.

Kajabi

Kajabi is een van de meest complete softwarepakketten die er is voor het maken, publiceren en op de markt zetten van jouw cursus. De vele opties die het platform biedt, maakt het zo aantrekkelijk. Zo kun je naast het maken van jouw eigen cursus ook eigen landings- en salespagina’s maken.

Daarnaast kun je deze pagina’s ook koppelen aan de email-marketing die ook al inbegrepen is bij Kajabi. Dus je kunt naast het maken van je cursus ook je eigen sales funnel maken. Eigenlijk kun je vrijwel alles met Kajabi. Het enige nadeel is dat een Ideal betaling niet direct mogelijk is. Hiervoor zal je met Zapier een connectie moeten leggen. Daarnaast kun je ook geen community of forum starten binnen jouw Kajabi omgeving.

De prijs van Kajabi is wel redelijk duur. Zo begint het basisplan vanaf 119$ per maand. Alleen voor alle mogelijkheden die je krijgt, is de prijs die je betaalt het meer dan waard.

The Huddle

the huddle

Mijn persoonlijke favoriete software voor het maken van online cursussen, is The Huddle. Deze Nederlandse software biedt je veel mogelijkheden. Zo kun je naast het maken van meerdere cursussen ook jouw modules en onderliggende lessen op jouw manier verdelen. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat bepaalde content dagelijks, wekelijks of maandelijks geautomatiseerd vrijkomt voor nieuwe leden. Ook kun je jouw leden een quiz of toets laten maken na een training om te zien of ze geslaagd zijn.

Wat wel jammer is dat The Huddle geen mogelijkheid biedt om een sales funnel te maken. Daarentegen kan je wel een forum en community inrichten zodat je niet nog een Facebook groep dient aan te maken. Daarnaast kun je met hun Plug & Pay software tevens eigen betaalpagina’s maken en administratie geautomatiseerd bijhouden.

De prijs van The Huddle is ongeveer 70 euro per maand.

Mijn mening

Als je wilt beginnen met het maken van een eigen online cursus dan raad ik je aan om er echt een eigen omgeving van te maken. Dit kan het beste met software. De reden voor mijn voorkeur is omdat een marktplaats teveel concurrentie heeft van andere cursusmakers. Daarnaast beheren zij jouw marketing en branding. Dit vind ik persoonlijk gewoon niet fijn.

De bovengenoemde software opties zijn eenvoudig in gebruik dus wees niet bang dat je veel technische kennis moet hebben. Persoonlijk gaat mijn voorkeur naar The Huddle. Ik had wel even getwijfeld tussen Kajabi en The Huddle omdat Kajabi eigenlijk in totaal meer te bieden heeft. Alleen The Huddle maakt Ideal betalingen met hun Plug & Pay software mogelijk. En een sales funnel kun je altijd ook nog met andere tools maken. Daarnaast is hun support ook in het Nederlands waardoor je wat makkelijker kunt schakelen in geval van problemen.

the huddle software

Bouw je eigen ledensite en leeromgeving en maak oneindig veel online cursussen!

sebastiaanvdakker

Sebastiaan van den Akker

Al jaren houd ik mij bezig met het bouwen van assets. Assets zijn zaken waar jij tijd en indien nodig geld in investeert die jou uiteindelijk meer geld zullen opleveren. Door dit inzicht is mijn missie ontstaan om anderen te leren hoe je (eerder) een gelukkig (fortunate) & vrij (free) leven kan leiden door te investeren in de juiste assets.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FortunateFree.com

Fortunate & Free is opgericht door Sebastiaan van den Akker en is opgezet om jou te leren hoe je online geld kan verdienen, extra vermogen kan opbouwen, financieel onafhankelijk kan worden en hoe je met de juiste mindset een succesvol en vrij leven kunt krijgen.

Word Fan!

Luister Onze Podcast!

Email Contact

Wil jij liever contact opnemen per e-mail? Dat kan! Klik op de envelop om jouw vraag te stellen.

Schrijf je gratis in voor onze community! 

Ben je klaar om je financiële vrijheid te bereiken? Word gratis lid van onze community en ontmoet gelijkgestemde mensen met dezelfde dromen en doelen.