online cursus

We leven momenteel in een informatietijdperk waarbij we alle informatie kunnen opzoeken wanneer we maar willen. Steeds vaker gaan we op internet op zoek naar de juiste informatie over iets waar we ontzettend geïnteresseerd in zijn. Dit brengt ook veel kansen met zich mee. Als jij namelijk die specifieke informatie in een kant-en-klare online cursus kunt aanbieden aan mensen die op zoek zijn naar die informatie dan kan je op die manier succesvol online geld verdienen.

Voor wie is het?

Online cursussen zijn eigenlijk digitale producten. Met jouw cursus wil je mensen informeren en helpen om hun ‘probleem’ op te lossen. Daarom is het van belang dat je mensen oprecht iets wilt leren waar jij al verstand van hebt en graag anderen mee wilt helpen.

De laatste tijd zie ik steeds meer online cursussen verschijnen, ook van mensen waarbij ik twijfel of ze wel goede bedoelingen hebben met de cursus. Als je alleen geld wilt verdienen met jouw online cursus dan is dit model niets voor jou. Mensen verwachten namelijk dat jij ze helpt met de kennis die jij deelt. Een waardeloze cursus wordt altijd afgekeurd door je klanten en dit zal alleen maar tegen je gebruikt worden.

Maar…als je kennis hebt vanuit ervaringen die je hebt meegemaakt en wil je echt graag mensen helpen met een probleem waarvan jij een oplossing kunt bieden dan is dit zeker geschikt.

Mijns inziens kan iedereen een online cursus maken. Je hoeft niet per se een diploma te hebben. Veel mensen willen liever een ervaringsdeskundige.

Stel je hebt de keuze uit 2 cursussen over Dropshipping. De ene cursus is gemaakt door een ervaringsdeskundige die laat zien hoe hij succesvol is geworden met Dropshipping. De andere cursus is gemaakt door een docent die alleen uit boeken heeft geleerd hoe je moet Dropshippen.

Van wie zou jij de cursus liever volgen?

Juist, dat dacht ik al, van de ervaringsdeskundige.

En dat is precies waarom jij ook jouw kennis vanuit jouw ervaring(en) kan delen middels een online cursus!


Iedereen heeft een eigen verhaal. Ook als het een negatieve ervaring is geweest dan kun je alsnog mensen leren hoe iets dus NIET gedaan moet worden.


Online Cursus Business model vs. Andere online business modellen

Er zijn verschillende manieren om online geld te verdienen. In mijn vorige bericht heb ik er al een aantal genoemd.

In onderstaande matrix laat ik je zien waarom naar mijn mening online cursussen het meest lucratief zijn.

De horizontale as geeft de kosten om jouw business op te zetten weer. De verticale as geeft de winst weer.

Software – hoge kosten, veel winst

Laten we beginnen met software. Zoals je ziet zijn de kosten voor het maken van software hoog. Ik kom zelf uit de ICT en kan bevestigen dat het maken van kwalitatief goede software duur is omdat je krachten moet inhuren die jouw software maken. Tenzij je zelf een goede programmeur bent, kost het maken van software over het algemeen veel tijd en geld. Maar als je de software hebt gemaakt dan kun je het vaak wel verkopen met goede winst.

Neem als voorbeeld een meditatie app. Mensen betalen maandelijks om toegang te krijgen tot alle meditaties. Je hebt dus op voorhand veel tijd en geld geïnvesteerd met het maken van de app. Maar als de app eenmaal staat dan kan het oneindig vaak verkocht worden.

Fysieke producten (E-commerce) – hoge kosten, weinig winst

Steeds aantrekkelijker wordt het online verkopen van fysieke producten. Ik zie meer en meer mensen die een online webshop starten waar ze hun producten op verkopen en zo geld verdienen. De reden dat ik zelf niet groot fan ben van dit business model is omdat het vaak veel kosten met zich meebrengt op voorhand. Je moet de producten namelijk zelf eerst inkopen. Vervolgens moet je ook zorgen voor de verzending van de producten naar klanten. Dit kost allemaal geld zonder dat je überhaupt zeker weet of er wel voldoende vraag is naar de producten. Daarnaast heb je ook steeds vaker te maken met de nodige concurrentie. De kans dat je echt daadwerkelijk goed gaat verkopen is dan ook klein wat betekent dat je waarschijnlijk niet veel winst zal behalen.

Affiliate Marketing – weinig kosten, laag/gemiddelde winst

Een van de business modellen met weinig kosten is Affiliate Marketing. De enige opstartkosten die je hebt zijn namelijk de hosting van jouw website en de domeinnaam. Dit zijn slechts kleine bedragen wat betekent dat het een aantrekkelijk model is om mee te beginnen en om bijvoorbeeld te starten naast je baan. Enige nadeel is dat er de laatste tijd steeds meer concurrentie is. Daarnaast zal je ontzettend veel geduld moeten hebben omdat het een tijd kan duren voordat mensen jouw website vinden. Ook krijg je alleen betaald op commissie basis. Dit betekent dat je slechts een percentage van de verkoopprijs van het product krijgt als iemand het product via jouw link koopt. Daarom zal de winst vaak niet super hoog zijn aangezien het niet jouw eigen product is.

Coaching – lage kosten, gemiddeld-hoge winst

Als je veel kennis hebt en graag mensen helpt kun je een online coaching business starten. Kosten zijn relatief laag. Zet een website op; start met marketing en zorg dat mensen geïnteresseerd raken in jouw kennis en ook in jou geloven. Je kunt behoorlijk wat verdienen als online coach. Vergeet alleen niet dat steeds meer mensen als ‘online coach’ aan de slag gaan. Je zult dus goed duidelijk moeten maken waarin jij dus onderscheidend bent ten opzichte van de rest.

Daarnaast zal je alleen geld verdienen als je klanten daadwerkelijk coacht. Als je stopt met coachen dan verdien je ook geen geld meer. Dat is mijns inziens wel een groot nadeel van dit business model.

Online cursussen – lage/gemiddelde kosten, hoge winst

Zoals je al kunt zien staan de online cursussen bovenaan in de matrix. Dit betekent dat je veel winst kunt behalen met het aanbieden van online cursussen. Je maakt jouw online cursussen; stelt ze ter beschikking voor klanten en hoeft verder bijna niets meer te doen om te blijven verdienen aan online cursussen. Natuurlijk zal je altijd jouw marketing up-to-date moeten houden en de klanten duidelijk informeren over je cursussen, alleen als de cursus eenmaal staat dan verdien je letterlijk geld terwijl je er niets voor doet op dat moment. Daarnaast is het jouw eigen digitale product wat betekent dat je zelf de prijs kunt bepalen voor de cursus. Verzendkosten heb je niet omdat het een digitaal product is. Daarom is dit business model zo ontzettend fijn.

Juist…daarom is het maken van jouw eigen online cursus dus zo waardevol.


Enerzijds help je mensen echt verder met jouw cursus. Anderzijds is het een geweldig business model om passief geld te verdienen.


De reden waarom ik geloof in het maken van online cursussen is omdat je een business opricht waarmee je echt direct vanuit jezelf jouw waarde deelt. En de enige manier om geld te verdienen is om veel waarde te bieden.

Start met The Huddle en bouw jouw Online Cursus omgeving

The Huddle is Nederlandse software waarmee je eenvoudig jouw persoonlijke leeromgeving kunt inrichten. Naast online cursussen maken, kun je echt een ledensite maken waar je met een forum/community een groep opbouwt van leden die met elkaar kunnen communiceren.

De reden dat ik groot fan ben van deze software is omdat je jouw eigen omgeving kunt maken. Bij platformen zoals Udemy heb je meteen te maken met veel concurrerende cursussen en heb je tevens geen inzicht in jouw leden. Het levert uiteindelijk veel meer op als je inzicht hebt in jouw leden en ook kan inzien welke leden zich aan willen melden maar nog geen actie hebben ondernomen. Met The Huddle kun je echt jouw eigen omgeving inrichten.

the huddle software

Bouw je eigen ledensite en leeromgeving en maak oneindig veel online cursussen!

sebastiaanvdakker

Sebastiaan van den Akker

Al jaren houd ik mij bezig met het bouwen van assets. Assets zijn zaken waar jij tijd en indien nodig geld in investeert die jou uiteindelijk meer geld zullen opleveren. Door dit inzicht is mijn missie ontstaan om anderen te leren hoe je (eerder) een gelukkig (fortunate) & vrij (free) leven kan leiden door te investeren in de juiste assets.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FortunateFree.com

Fortunate & Free is opgericht door Sebastiaan van den Akker en is opgezet om jou te leren hoe je online geld kan verdienen, extra vermogen kan opbouwen, financieel onafhankelijk kan worden en hoe je met de juiste mindset een succesvol en vrij leven kunt krijgen.

Word Fan!

Luister Onze Podcast!

Email Contact

Wil jij liever contact opnemen per e-mail? Dat kan! Klik op de envelop om jouw vraag te stellen.

Schrijf je gratis in voor onze community! 

Ben je klaar om je financiële vrijheid te bereiken? Word gratis lid van onze community en ontmoet gelijkgestemde mensen met dezelfde dromen en doelen.