online cursus maken

Een van de beste manieren om online geld te verdienen is met een online cursus. Alleen waar begin je? En hoe vinden mensen jouw cursus? In dit bericht leg ik je stap voor stap uit hoe je op de goede manier een online cursus opbouwt.

1. Jouw Why

De eerste stap voor het neerzetten van een goede online cursus is om na te gaan waarom jij een online cursus wilt maken. Schrijf dit op. Een voorbeeld kan bijvoorbeeld zijn dat je veel ervaring hebt met het koken van Italiaanse gerechten en je wilt mensen leren hoe zij dit ook kunnen doen.

Als je echt niet weet waarover je een cursus wilt maken, vraag jezelf dan af waar je al veel kennis over hebt. Je kan vast en zeker met de kennis die jij hebt andere mensen helpen. Het kan ook een ervaring zijn die je hebt meegemaakt waardoor je weet hoe je met een bepaald probleem moet omgaan.

2. Vind jouw klanten

Voordat je begint met het maken van je online cursus is het eigenlijk veel belangrijker om jouw potentiële klanten te vinden. Je wilt namelijk voorkomen dat je heel veel tijd hebt geïnvesteerd in het maken van een goede cursus waar eigenlijk geen vraag naar is.

Er zijn tegenwoordig veel Facebook groepen. Hier kun je misschien jouw klanten vinden. Een andere manier is om in jouw eigen netwerk eens rond te vragen wie graag meer zou willen weten over het onderwerp van jouw cursus.

Tip: vraag aan de potentiële klanten wat ze graag willen weten. Zo kun jij dit in jouw cursus verwerken en is de kans groter dat je ze echt verder helpt met jouw cursus.

3. Maak eerst een MVP (Minimum Viable Product)

Start met een Minimum Viable Product (MVP).


Een MVP is een product met net genoeg kenmerken om waarde toe te voegen voor vroeg aansluitende klanten, als startpunt om terugkoppeling te krijgen voor verdere productontwikkeling.

Wikipedia


Maak dus eerst een mini-cursus die niet al te veel tijd kost om te maken. Op deze manier kun je vroegtijdig testen of er überhaupt vraag is naar een dergelijke cursus.

4. Start eerst Gratis

Uit ervaring kan ik zeggen dat, om te beginnen, je het liefst eerst een gratis versie van jouw cursus wilt aanbieden. Waarom? Omdat je op deze manier de kans vergroot dat veel mensen zich zullen aanmelden.

Daarnaast kan je op deze manier goede reviews verzamelen van de tevreden cursisten. Dit zal ook weer helpen voor jouw marketing.

Als de cursus eenmaal goed loopt, kun je ervoor kiezen om het betaald aan te bieden.

5. De opbouw van jouw online cursus

Mensen die een cursus willen volgen, zijn op zoek naar meer informatie om hun probleem op te lossen. Ze willen graag een gids die al heeft bereikt wat zij ook willen bereiken.

Daarom is het van belang dat je begint met een verhaal waarin jij uitlegt dat je ook het probleem of de situatie in het verleden hebt gehad die de klant nu heeft. Hierdoor voelt de klant zich begrepen en wek je vertrouwen op.

Vervolgens vertel je ze met welke strategie zij het probleem kunnen oplossen. Doe dit door een overzicht te schetsen van de strategie die jij hebt gehanteerd en voor jou ook heeft gewerkt.

Na de strategie kun je de klanten de tactiek vertellen hoe ze het probleem kunnen oplossen. Neem ze stap voor stap mee hoe ze het probleem kunnen oplossen. Geef hierbij zoveel mogelijk waarde. Liefst meer waarde dan dat nodig is!


Always Overdeliver!


Focus echt op het leveren van waarde! Voor de waarde die jij biedt zal je uiteindelijk beloond worden!

6. Marketing & Verkoop

Om ervoor te zorgen dat mensen jouw cursus willen volgen is het belangrijk om te zorgen voor de juiste publiciteit. Ga nou niet als een gek overal van de daken schreeuwen dat je een cursus hebt die andere kan helpen. Mensen vinden dat namelijk irritant want ze zijn niet geïnteresseerd.

Wat je het beste kan doen is een simpele post op je Social Media zetten over de cursus. Daarmee dring je niet aan maar geef je toch te kennen dat de cursus beschikbaar is.

Het belangrijkste is dat je jouw netwerk meeneemt waar je mee bezig bent. Als je namelijk opeens een cursus hebt en aanbiedt dan kan dit overweldigend overkomen. Neem de mensen mee op Social Media met jouw bezigheden. Dan zullen ze namelijk nieuwsgierig raken naar jouw online cursus.

Zorg daarnaast voor een goede sales funnel waarmee je jouw klanten stap-voor-stap meeneemt met wat jouw cursus te bieden heeft.

Begin met een pagina waar je gratis waarde geeft. Dit kan in de vorm van een video of een gratis e-book. Mensen schrijven zich dan in om in ruil daarvoor het gratis e-book te krijgen.

Vervolgens leidt je de klanten naar de sales pagina waarop je jouw product promoot. Zet daar de reviews neer van de klanten die de cursus al hebben gevolgd. Op deze manier krijgen ze een beter beeld van de cursus en is de kans groter dat ze de cursus zullen kopen.

Cursus omgeving

Nu vraag je je waarschijnlijk af…maar waarmee maak ik de cursus? Goede vraag!

Het maken van de cursus kan op verschillende manieren. Zo kun je kiezen om gratis jouw cursus te maken op een platform als Udemy. Het voordeel is dat dit erg eenvoudig is om een cursus te maken. Daarnaast is er al meteen een groep klanten binnen bereik. Het nadeel is dat je geen grip kan krijgen op de klanten/bezoekers van jouw cursus omdat het slechts een platform is waar jij jouw cursus op zet. Daarnaast is er ontzettend veel concurrentie van andere cursussen. Ook kun je binnen Udemy geen marketing toepassen. En dit is wel belangrijk als je wilt dat jouw bezoekers zich gaan aanmelden voor de cursus.

Daarom kun je veel beter jouw persoonlijke omgeving maken waar je de cursussen in zet. Dit kan zonder veel technische kennis met bijvoorbeeld The Huddle. Dit is software waarmee je eenvoudig jouw eigen ledensite maakt. Je kunt ook nog eens uitbreiden door er meerdere cursussen op te zetten. Tevens kun je instellen wanneer een nieuw lid waar toegang toe mag hebben. Ook als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in het uitbreiden naar een verdienmodel waarbij je jouw klanten per maand laat betalen voor toegang tot cursusmateriaal is The Huddle geschikt.

Wil je een cursus maken waarbij je zelf kan regelen hoe de marketing en sales verloopt en waarbij je echt een geheel eigen omgeving naar eigen smaak creëert?

Dan is The Huddle een goede optie!

Veel bekende ondernemers gebruiken het al en je kunt het bovendien gratis uitproberen om te kijken of het je bevalt.

the huddle software

Bouw je eigen ledensite en leeromgeving en maak oneindig veel online cursussen!

sebastiaanvdakker

Sebastiaan van den Akker

Al jaren houd ik mij bezig met het bouwen van assets. Assets zijn zaken waar jij tijd en indien nodig geld in investeert die jou uiteindelijk meer geld zullen opleveren. Door dit inzicht is mijn missie ontstaan om anderen te leren hoe je (eerder) een gelukkig (fortunate) & vrij (free) leven kan leiden door te investeren in de juiste assets.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FortunateFree.com

Fortunate & Free is opgericht door Sebastiaan van den Akker en is opgezet om jou te leren hoe je online geld kan verdienen, extra vermogen kan opbouwen, financieel onafhankelijk kan worden en hoe je met de juiste mindset een succesvol en vrij leven kunt krijgen.

Word Fan!

Luister Onze Podcast!

Email Contact

Wil jij liever contact opnemen per e-mail? Dat kan! Klik op de envelop om jouw vraag te stellen.

Schrijf je gratis in voor onze community! 

Ben je klaar om je financiële vrijheid te bereiken? Word gratis lid van onze community en ontmoet gelijkgestemde mensen met dezelfde dromen en doelen.