membership business

Er zijn inmiddels tal van manieren om online geld te verdienen. Zo kun je bijvoorbeeld een eigen e-book maken en verkopen. Of je start een webshop waarmee je jouw producten verkoopt. Zoals ik al in mijn vorige post heb uitgelegd zijn er grote verschillen tussen deze online verdienmodellen. Een Membership Business is mijns inziens het beste online verdienmodel.

Wat is een Lidmaatschap (Membership) Business?

Een lidmaatschap, ook wel membership, business is een online verdienmodel waarbij jouw klanten maandelijks of jaarlijks een contributie bedrag betalen om toegang te hebben tot jouw digitale omgeving.

Deze digitale omgeving is vaak een leeromgeving waar jouw leden deel kunnen nemen aan verschillende modules. Dit met als doel om de leden nieuwe waardevolle kennis te geven waar ze van kunnen leren.

Er zijn steeds meer ondernemers die dit toepassen. Kijk bijvoorbeeld naar de Dropship Academy van Joshua Kaats of de Millionaires Club van Vasco Rouw. Zodra je kiest om lid te worden dan krijg je toegang tot hun digitale omgeving.

Het Business Model: Online Membership Business

Eigenlijk is het verdienmodel achter een lidmaatschap simpel. Klanten betalen voor jouw kennis, ervaring en vooral waarde die jij met hen deelt. Steeds vaker zie ik mensen die online hun kennis delen door middel van cursussen of Youtube video’s. Het verschil tussen een online cursus en een membership is dat bij een online cursus je klant vaak slechts 1 keer betaalt om toegang te krijgen tot jouw digitale omgeving. Bij een Membership/lidmaatschap betaalt jouw klant doorlopend per maand of per jaar om telkens nieuwe kennis tot zich te krijgen middels jouw digitale leeromgeving.

Wat betekent dit voor jou?

Als je een online membership business start dan betekent dit dat je dus telkens nieuwe content moet maken die van grote waarde is voor jouw leden. Als jij geen nieuwe content maakt en toevoegt dan zullen je leden hoogstwaarschijnlijk hun lidmaatschap opzeggen. Ze betalen immers per maand voor nieuwe waardevolle content. Daar tegenover staat dat je hierdoor elke maand kunt rekenen op zekere inkomsten.

Hoe start je een Online Membership Business?

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: het starten van een online membership business gaat niet vanzelf. Hiervoor zijn een aantal redenen.

Ten eerste dient men in jou en jouw content te geloven. Vaak helpt het als je dus al wat succes hebt behaald wat je kunt tonen als bewijs. Of het verzamelen van goede reviews van mensen die jou kennen, zal ook ontzettend helpen.

Het is belangrijk dat je jezelf in jouw potentiële klanten verplaatst. Denk eens na: waarom zou iemand van jou willen leren? Probeer antwoord te vinden op deze vraag. Het is namelijk van belang dat je weet wat jouw toegevoegde waarde is voor deze mensen.

Als je eenmaal helder hebt wat jouw toegevoegde waarde zal zijn dan kun je beginnen met het maken van content. Mocht je echt nog helemaal geen website hebben dan raad ik je aan om eerst een website te maken. Je kunt dit natuurlijk met WordPress doen. Maar als je wilt dat jouw website sneller in Google gevonden wordt en meer mogelijkheden heeft dan raad ik je aan eens te kijken naar de Phoenix software van de IMU. De software is laagdrempelig en zeker ook geschikt als je niet veel technische kennis hebt. Voor meer info lees hier mijn ervaring met Phoenix.

De volgende stap is eigenlijk om ervoor te zorgen dat veel mensen jouw website bezoeken. Heb je al een netwerk? Dan zal dit waarschijnlijk sneller verlopen. Stel mensen middels Social Media, E-mail marketing, Youtube video’s etc. ervan op de hoogte dat je een bedrijf bent gestart en vertel vervolgens jouw verhaal waarom je dit bent gestart. Let erop dat je je wederom in de klant inleeft. Probeer je in de klant te verplaatsen. Een goede methode die vaak werkt, is Story-telling. Hierbij begin je met een verhaaltje over een ervaring die je hebt gehad en hoe deze ervaring heeft geleid tot uiteindelijk de membership business.

Inspireer de bezoekers van jouw website met video’s of blogs. Hierdoor houd je de aandacht erbij en zorg je er tevens voor dat Google jouw website eerder zal ranken. Google houdt van goede kwalitatieve content.

Zodra je merkt dat veel mensen geïnteresseerd zijn in de waarde die jij te bieden hebt, kun je beginnen met het maken van een online cursus. Huh?! We zouden toch een lidmaatschap business beginnen en geen online cursus? Dat klopt! Alleen is het van belang om te testen of er voor jouw idee ook daadwerkelijk vraag is. Want een membership omgeving inrichten kost veel tijd. Dan wil je er wel zeker van zijn dat de mensen dit ook echt graag willen.

Om dit te kunnen testen zou je bijvoorbeeld kunnen beginnen met een online cursus. Hier voeg je een gedeelte van alle waarde die je te bieden hebt toe zodat je kunt testen of er vraag naar is. Wat je ook kunt doen is een live webinar organiseren om te kijken of er veel mensen geïnteresseerd zijn. Doe dit desnoods de eerste keer gratis, dan houd je de drempel laag en kun je direct positieve reviews verzamelen wat weer helpt voor het opwekken van vertrouwen.

Zodra je dit hebt gedaan en het werkt dan is het nu tijd om jouw content te gaan maken en om van jouw omgeving een echte digitale leeromgeving te maken.

Hoe maak ik mijn digitale leeromgeving?

Je kunt op verschillende manieren een digitale leeromgeving maken. Er zijn namelijk tools en technieken voor om dit goed op te zetten. Waar het op neerkomt, is dat je jouw website eigenlijk wilt uitbreiden met een afgeschermde omgeving voor jouw leden. Kan dit met plugins in WordPress? Ja, alleen wil je dit echt liever niet. Ik heb dit zelf ook gedaan maar vaak werkte het toch niet zo goed en kon ik weer opnieuw beginnen. Dit heeft me toen veel tijd gekost. Veel beter is het om echt online software te gebruiken die speciaal gemaakt is om op een hele eenvoudige wijze jouw digitale leeromgeving te maken.

Voorbeelden van dit soort tools zijn Kajabi en The Huddle. Kajabi is eigenlijk een internationaal bekend platform waarmee je dus jouw eigen omgeving in kunt richten. Een nadeel is wel dat je niet direct Ideal betalingen kunt koppelen aan Kajabi. Dan zal je ook weer gebruik moeten maken van een andere tool zoals Zapier. Bij The Huddle zijn Ideal betalingen wel mogelijk. Daarnaast kun je ook doorlopende abonnementen betalingen inzetten. The Huddle is Nederlandse software gemaakt door de Internet Marketing Unie, een bekend en toonaangevend bedrijf als het op online marketing aankomt.

Zelf ken ik verschillende succesvolle Nederlandse ondernemers (Joshua Kaats, Jacko Meijaard, Harm van Wijk etc.) die al gebruik maken van The Huddle voor hun digitale leeromgeving. Zij zijn ontzettend te spreken over deze software. Daarom raad ik je The Huddle zeker aan als je een eigen online leeromgeving wilt opstarten en koppelen aan je website. De support van de makers is zeer goed dus je kunt als je vragen hebt prima bij hun terecht. Daarnaast zijn er nog tal van andere voordelen te vertellen over The Huddle.

Mocht je meer informatie willen over wat je allemaal met The Huddle kan doen dan verwijs ik je naar mijn review over dit product.

En hoe verder?

Zodra jouw eerste content staat en je eerste aanmeldingen er zijn dan is het een kwestie van elke week nieuwe content blijven plaatsen. Dit kan door middel van video’s waarin je uitleg geeft of pdf bestanden waar je jouw kennis mee deelt.

Een voorwaarde voor een Membership Business is dus dat je echt elke week nieuwe content blijft plaatsen.

Blijf daarnaast op Social Media zoveel mogelijk delen waar je mee bezig bent. Dus als je nieuwe video’s aan het opnemen bent, laat dit dan aan jouw volgers weten.

Zorg voor constante marketing door te blijven posten op social media en op jouw website. Je website is namelijk de fundering voor jouw bedrijf dus zorg dat deze zoveel mogelijk waarde biedt. En vergeet niet, Klant is Koning! Zorg dat je klanten altijd tevreden zijn.

the huddle software

Bouw je eigen ledensite en leeromgeving en maak oneindig veel online cursussen!

sebastiaanvdakker

Sebastiaan van den Akker

Al jaren houd ik mij bezig met het bouwen van assets. Assets zijn zaken waar jij tijd en indien nodig geld in investeert die jou uiteindelijk meer geld zullen opleveren. Door dit inzicht is mijn missie ontstaan om anderen te leren hoe je (eerder) een gelukkig (fortunate) & vrij (free) leven kan leiden door te investeren in de juiste assets.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

FortunateFree.com

Fortunate & Free is opgericht door Sebastiaan van den Akker en is opgezet om jou te leren hoe je online geld kan verdienen, extra vermogen kan opbouwen, financieel onafhankelijk kan worden en hoe je met de juiste mindset een succesvol en vrij leven kunt krijgen.

Word Fan!

Luister Onze Podcast!

Email Contact

Wil jij liever contact opnemen per e-mail? Dat kan! Klik op de envelop om jouw vraag te stellen.

Schrijf je gratis in voor onze community! 

Ben je klaar om je financiële vrijheid te bereiken? Word gratis lid van onze community en ontmoet gelijkgestemde mensen met dezelfde dromen en doelen.